Competir en concursos i gimcanes

La participació complau. La competició engresca

Suggeriments

A l’entrada del col·legi cada setmana hi pot haver un jeroglífic del llibre Mots amagats per resoldre, i una urna per ficar-hi la solució. Per Sant Jordi es poden regalar llibres als millors encertants.

Els divendres el professor o la professora dicta un enigma com els que conté el material Endevina-ho. Adivínalo. Els alumnes se l’enduen a casa i el comenten amb la família. Els dilluns descobreixen si l’havien resolt bé.

Suggeriments

En una festa a l’aire lliure deu persones que es barregen amb la gent porten samarretes estampades pel darrere amb un jeroglífic relatiu al nom d’una població catalana, extret del llibre Mots amagats. La gent consigna les respostes i el seu nom en uns papers. Al final de l’acte s’anuncien i premien els primers encertants.

En un acte dels dies de Nadal amb nens i nenes, es fan deu cartells amb endevinalles referides a elements coneguts, com les que hi ha al material Endevina-ho. Adivínalo. Hi ha premi per als que les descobreixen totes.

Suggeriments

A partir de l’opuscle Paraules viatgeres una ràdio local emet un programa-concurs sobre l’origen de paraules catalanes. Es proposen tres explicacions, dues de falses i una de veritable. Els oients truquen per donar la solució i un expert present al programa n’explana l’explicació. Hi ha un premi que es sorteja entre els participants.

En una població mitjana, s’inclou una endevinalla en cada publicació setmanal i gratuïta de caire comercial. Els lectors poden trucar a la ràdio local per dir la solució i participar així en un sorteig.

Suggeriments

Dins la sala d’exposicions d’una biblioteca s’hi poden posar uns cartells amb explicacions i mostres de com es crea un jeroglífic. A més, es posa el llibre Mots amagats a disposició del públic. Els lectors tenen uns fulls i material per elaborar-ne de nous i participar en un concurs que es fa públic un dia determinat.

Dins la mateixa sala s’ha fet una exposició d’endevinalles referides a poblacions dels Països catalans. Estan numerades, hi ha fulls per anotar-hi les respostes i una bústia per desar-los-hi.

Suggeriments

Es podria col·locar una sèrie de jeroglífics, relacionats amb elements de la vila, en diferents punts per on circula el públic i donar un premi als millors o als primers encertants.

En una carpa de la fira, es podrien mostrar els plafons Descobreix-los i oferir al públic la possible d’emplenar una butlleta amb les respostes.

Suggeriments

Amb el material Endevina-ho. Adivínalo es podrien preparar gimcanes amb jeroglífics, endevinalles o enigmes a resoldre per a cada etapa.

Amb una col·lecció de jeroglífics extrets del llibre Mots amagats es podria responsabilitzar un equip de membres de l’entitat perquè organitzés un concurs al llarg de l’any: a la seu de l’entitat, en la publicació pròpia o per mitjà d’Internet (web, Twitter, Facebook, etc.).

Es podrien col·locar els tres plafons Descobreix-los en punts visibles de l’entitat per ser resolts de manera lliure pels socis o usuaris, durant un temps determinat.

Suggeriments

Es podrien posar a la vista del col·lectiu de residents alguna de les tres possibilitats del material Endevina-ho. Adivínalo (jeroglífics, endevinalles i enigmes), per tal de crear i mantenir l’interès i fomentar la conversa.